Festivalbrochure 2021

 

Van 19 t/m 24 juli 2021 was de prachtige historische stad Haarlem het podium van het 70-jarige Internationaal Orgelfestival. Voor dit jubileum was een spectaculair en grensverleggend festivalprogramma samengesteld, zowel voor fijnproevers als voor nieuwe orgelliefhebbers. Het was een bijzonder programma, vanwege corona ingekort tot ‘zesdaagse’. Maar zonder concessies aan de kwaliteit.

Al snel na het allereerste Improvisatieconcours, exact 70 jaar geleden, groeide het Haarlemse Orgelfestival uit tot een begrip tot ver buiten de landsgrenzen. Ook in 2021 deelden acht vooraanstaande improvisatoren uit vijf landen hun passie voor dit instrument en deze vorm van musiceren met het publiek. Een internationale jury wees Gabriele Agrimonti (Italië) als winnaar aan; het publiek koos voor Cyril Julien uit Zwitserland. Het wereldberoemde Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk vormde samen met de fraaie orgels in de Koepelkathedraal en Doops- gezinde Kerk het muzikale hart van het festival. Naast de drie rondes van het Improvisatieconcours bood het festival een prachtig kamermuziekconcert in de Nieuwe Kerk en een spectaculaire kleurige licht- voorstelling na zonsondergang in de Bavokerk.

Corona kreeg - en krijgt deze vitale zeventiger er niet onder! In 2022 is er weer een compleet Orgelfestival dat  een bezoek aan Haarlem meer dan waard maakt. We heten u daarom van harte welkom.