Deelnemers Improvisatieconcours 2021

Drie concourskandidaten geselecteerd

Hoewel het Orgelfestival met de Zomeracademie en het Improvisatieconcours vanwege de corona-crisis is uitgesteld tot 17 tot 31 juli 2021 (zie de vorige Nieuwsbrief van 18 april jl.), heeft de geplande voorselectieronde voor de 53e editie van het Improvisatieconcours inmiddels gewoon plaatsgevonden. In totaal ontving de organisatie 17 inzendingen uit Italië, de VS, Australië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland. Alle inzenders dienden vijf korte improvisaties te spelen op door Jürgen Essl en Jeremy Joseph samengesteld thematisch materiaal, waaronder tekeningen van Jehan Alain, een tekstueel gegeven en nieuw gecomponeerde thema’s. Klik hier voor de opdrachten.

De selectiecommissie, bestaande uit Jan Hage (organist Domkerk Utrecht), Ansgar Wallenhorst (leider Orgelwelten Ratingen) en Geerten Liefting (winnaar van het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem in 2016) hebben de opnames anoniem online beluisterd en kwamen na uitgebreid beraad tot de conclusie dat drie inzendingen in hun totaliteit het vereiste niveau hadden om te worden toegelaten. Het bestuur van het Internationaal Orgelfestival Haarlem heeft de bevindingen van de voorselectiejury overgenomen. De geselecteerde kandidaten voor het improvisatieconcours Sebastian Benetello (D), Marcel Eliasch (D) en Cyril Julien (CH) zijn. 

Nu het Orgelfestival is uitgesteld naar de zomer van 2021, is besloten om in het voorjaar van 2021 opnieuw een voorselectieronde uit te schrijven om de overige vier deelnemers te selecteren. Voor deze ronde worden op 1 januari 2021 nieuwe opdrachten op de website gepubliceerd. De deadline voor het insturen van opnames is 15 februari 2021. In totaal worden zeven deelnemers geselecteerd op basis van opnamens; de achtste deelnemer aan het Haarlemse concours zal de winnaar zijn die in juni 2021 het tijdens het Bachfestival Dordrecht te houden concours op haar of zijn naam zet.