Onderscheidingen

voor het Orgelfestival

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem werd het afgelopen decennium met verschillende prijzen onderscheiden.

Op 22 juni 2011 reikte de ‘Historische Vereniging Haerlem’ aan het toen 60-jarige Orgelfestival een Zilveren Legpenning uit. Met deze onderscheiding werd het belang van het Festival voor de stad Haarlem benadrukt, waaronder het Improvisatieconcours, de veelzijdige festivalconcerten en de Internationale Zomeracademie. Ook werd het internationaal onder de aandacht brengen van de twee Haarlemse stadsorgels, het Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk en het Cavaillé-Coll-orgel in Concertgebouw Philharmonie, genoemd.

Op 23 maart 2017 won het Festival met de editie van 2016 de Haarlemse Evenementen Ring. Deze Ring is een prijs voor het belangrijkste culturele evenement dat in 2016 in Haarlem plaatsvond. Vooral het doorbreken van de grenzen tussen muzikale disciplines werd genoemd als de belangrijkste reden voor de prijs, verwijzend naar een bijzonder Frank Zappa-programma voor orgel en slagwerk in de festivalprogrammering van 2016.

Op 22 juli 2021 ontving Peter Ouwerkerk, algemeen directeur van het Haarlemse Orgelfestival, de Henny Hogenbijl Muziekprijs. De aanleiding voor deze prijs is zijn onvermoeibare inzet voor de Nederlandse orgelcultuur, en zijn grote betrokkenheid bij en inzet voor de muzikale talentontwikkeling van tieners. Het juryrapport noemt daarbij de Young Talents Class, onderdeel van de Haarlemse Internationale Zomeracademie, en zijn initiatief voor het tienerproject ‘StayTuned.nu’. Dit is een langlopend project om orgel- (en piano-)spelende tieners aan te moedigen dit prachtige instrument tijdens de puberteit te blijven bespelen. Het prijzengeld (€ 15.000) werd volledig geïnvesteerd in dit tienerproject (zie www.staytuned.nu).