Dromen als Messiaen

Olivier Messiaen: La Nativité du Seigneur

Müller-orgel: Gerrie Meijers
Visuals: Marcel Wierckx

Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duikt de luisteraar én kijker voor even in deze bijzondere wereld waarin klank en kleur samengaan: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.

Deze live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten. 

De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij elk stuk verschillend zijn. Het resultaat is een fascinerende totaalbeleving waarbij niet zozeer de noten van Messiaen, maar de klinkende klank de visuele output live aanstuurt. Zo is iedere uitvoering op elk orgel uniek. ‘Dromen als Messiaen’ is ontwikkeld door audiovisueel componist Marcel Wierckx, op het concept van musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes. 

Dromen als Messiaen
Gerrie Meijers (orgel) & Marcel Wierckx (visuals)
22-07-2021
21.30-22.30
Grote of St.-Bavokerk

Entree:
€ 20.00 Deurverkoop
€ 17.50 Voorverkoop