Internationaal Improvisatieconcours: Eerste ronde

Kom langs en wees getuige van een van de meest spannende manieren van musiceren! Het Internationale Improvisatieconcours vormt de basis onder ons wereldberoemde orgelfestival.

Tijdens de improvisatiewedstrijd op 20, 22 en 23 juli improviseren in drie rondes acht professionele organisten uit Italië, Duitsland, Zwitserland en Nederland ter plekke volwaardige muziekstukken. Elke kandidaat krijgt twee opdrachten, die ze pas een uur tevoren te horen krijgen. Net als in 2021 staat het festival in het teken van vernieuwing en zijn de concoursthema’s en de opdrachten voor de deelnemers verrassend nieuw en avontuurlijk.

Voor de tweede keer in de geschiedenis van het concours wordt deze ronde gehouden in de Haarlemse Doopsgezinde Kerk. Het fraaie en subtiel klinkende orgel van Jürgen Ahrend inspireert de deelnemers Sebastian Benetello (D), Marcel Eliasch (D), Niklas Jahn (D), Cyril Julien (CH), David Kiefer (D), Harmen Trimp (NL), Evan Bogerd (NL) en Wouter van der Wilt (NL) ongetwijfeld tot nieuwe klanken!

De kandidaten worden beoordeeld door een vijfkoppige, internationale vakjury Zuzana FerjenĨíková (SLO/A), Vincent Thévenaz (CH), Dominik Susteck (D), Martijn Padding (NL) en Gerben Mourik (NL). Voorzitter is Ansgar Wallenhorst (D)

Eenenzeventig jaar geleden, op maandag 2 juli 1951, vond voor de allereerste keer een improvisatiewedstrijd plaats in de Haarlemse Bavokerk. Niet alleen voor het eerst in Haarlem, maar voor het eerst ter wereld! De Tweede Wereldoorlog was zes jaar daarvoor tot een einde gekomen, het Müllerorgel was bepaald niet in topconditie, maar het was de droom van de Haarlemse initiatiefnemers om de Europese landen in een muzikale strijd op vriendschappelijke basis weer met elkaar te verenigen. Twee jaar later meldde zich de eerste Amerikaanse deelnemer en, belangwekkender, werd Helmut Walcha als eerste Duitser als jurylid uitgenodigd. Wie had toen kunnen bedenken dat we zeventig jaar later hier alweer zouden zitten, met deelnemers afkomstig uit de hele wereld? De omstandigheden zijn geheel anders, maar een ding is duidelijk: het Haarlemse Improvisatieconcours is springlevend en heeft een prachtige toekomst!

Internationaal Improvisatieconcours: Eerste ronde
Eerste ronde
8 deelnemers
20-07-2022
19:00 - 22:00
Doopsgezinde Kerk

Entree:
€ 15.00 Deurverkoop
€ 12.50 Online voorverkoop