Agnes Hylkema overleden

Met verdriet en ontroering heeft de organisatie, artistieke raad en bestuur van het Internationaal Orgelfestival Haarlem kennisgenomen van het overlijden van de Haarlemse ‘Stadsregistrant’ Agnes Hylkema. Agnes is op maandag 16 november jongstleden gestorven.

Meer dan dertig jaar was Agnes de vaste registrant tijdens de Haarlemse Stadsorgelconcerten, en ook tijdens de concerten tijdens het tweejaarlijkse Internationale Orgelfestival. Legendarisch was haar vakkundige assistentie van de concourskandidaten. Zij was zich zeer bewust van haar grote verantwoordelijkheid – zij kon de improvisaties van de deelnemers immers maken of breken. En ze kreeg steeds opnieuw de grootste complimenten hoe ze organisten, die strak stonden van de spanning, gerust kon stellen en op hun best kon laten presteren. Een anekdote die ze keer op keer vertelde, was hoe ze eens een concourskandidaat de Haarlemse prijs bezorgde door op tijd alle registers in te duwen; de kandidaat was naar eigen zeggen weliswaar nog niet klaar, maar de jury prees na afloop de kandidaat doordat hij was gestopt op precies het juiste moment...

Organisten van wereldwijde naam en faam weten wie ze was en wat ze aan haar konden overlaten. Zo noteerden sommigen vrijwel geen registraties en vertrouwden ze volledig op de kennis en kunde van Agnes. Anderen noteerden talloze aanwijzingen, soms vrijwel onleesbaar, in hun partituren. Agnes kon de notities feilloos ontcijferen en uitvoeren.

In 2018 besloot Agnes een punt te zetten achter haar activiteiten als registrant en bij die gelegenheid is door de Stadsorgelconcerten en het Orgelfestival officieel afscheid genomen. Daarbij ontving ze cadeaus, maar het meest trots was ze op het certificaat dat sindsdien een ereplaats in haar kleine huisje op de Haarlemse Witte Herenstraat kreeg.

De tekst daarop luidt:

Internationaal Orgelfestival Haarlem heeft dit certificaat op donderdag 26 juli 2018, na het Stadsorgelconcert gegeven door Leo van Doeselaar en Geerten Liefting, uitgereikt aan Agnes Hylkema als grote waardering voor haar jarenlange inzet als registrant in de Grote of St.-Bavokerk tijdens tientallen concoursrondes en honderden orgelconcerten tijdens de Haarlemse Orgelfestivals van de afgelopen decennia. Als vaste registrant heeft ze op onschatbare wijze bijgedragen aan de ontwikkelingen op het gebied van de Haarlemse orgelcultuur.

We zullen Agnes missen!

Peter Ouwerkerk
Internationaal Orgelfestival Haarlem

Reacties die naar aanleiding van dit bericht worden gestuurd naar office@organfestival.nl zullen worden doorgestuurd naar de nabestaanden.