Zomeracademie opnieuw uitgesteld, Improvisatieconcours en concerten gaan door in 2021

De situatie rondom corona blijft ons als internationaal cultureel evenement grote zorgen baren. Ondanks het inmiddels gestarte vaccinatieprogramma blijven de besmettingen toenemen, en nu ook onder steeds meer jonge mensen. Ziekenhuisopnames nemen niet af en ook de introductie van verschillende varianten van het virus stellen bepaald niet gerust.  

Met deze situatie geconfronteerd moet het bestuur van het Internationaal Orgelfestival Haarlem tot zijn grote spijt bekendmaken dat het niet verantwoord is in 2021 een Zomeracademie te organiseren. Het belangrijkste argument is dat het te risicovol is studenten en docenten naar Haarlem te laten reizen, en ze vervolgens dicht op elkaar op soms kleine orgeltribunes masterclasses te laten geven en volgen. 

Gelukkig is er ook goed nieuws! De programmaonderdelen die onder de coronarestricties veilig kunnen worden georganiseerd, zullen wel plaatsvinden. Dit betekent dat alle geplande festivalconcerten van maandag 19 tot en met zaterdag 24 juli, waaronder het Improvisatieconcours, zullen doorgaan! Inmiddels is de tweede voorronde voor het concours afgerond; hier kunt u lezen wie de deelnemers zijn.

De Zomeracademie zal in 2021 dus opnieuw niet doorgaan. Het is heel teleurstellend dat we nu voor de derde keer genoodzaakt zijn een bericht als dit naar buiten te brengen. Steeds proberen we allerlei wegen te vinden om het voor veel internationale organisten zo belangrijke evenement door te kunnen laten gaan. Veiligheid gaat echter boven alles.  

We zijn vastbesloten in 2022 weer een volwaardige tweeweekse Zomeracademie te organiseren. Deze zal in grote lijnen hetzelfde programma hebben als zoals dit voor 2020 was gepland. Zo snel mogelijk zullen alle cursisten die zich voor 2021 hadden ingeschreven een persoonlijk bericht van manager Peter Ouwerkerk ontvangen.