Festivalleider Peter Ouwerkerk ontvangt Henny Hogenbijl Prijs Muziek 2021

De Henny Hogenbijl Prijs Muziek 2021 wordt dit jaar uitgereikt aan musicus en organisator Peter Ouwerkerk. De prijs, bestaande uit een beeldje en een geldbedrag van € 15.000, wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instantie die zich, veelal achter de schermen, verdienstelijk maakt op het gebied van de (klassieke) muziek. Peter Ouwerkerk is de drijvende kracht achter het Internationaal Orgelfestival Haarlem, Stichting OpenOor en Stichting StayTuned. De uitreiking vindt donderdag 22 juli 2021 plaats tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem in de Grote of St-Bavokerk.

Vernieuwing en verjonging orgelwereld

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem, opgericht in 1951, behoort tot de oudste orgelfestivals ter wereld en geniet over de hele wereld grote faam. Peter Ouwerkerk is sinds 2009 de drijvende kracht achter het succesvolle festival dat ook in de hedendaagse muziekpraktijk verankerd is. Als General Manager heeft hij het festival tot het huidige niveau doen stijgen, waarbij hij altijd oog heeft voor artistieke vernieuwing. Ouwerkerk, die zichzelf altijd op de achtergrond opstelt, is voor dit festival van groot belang. Daarnaast houdt hij zich bezig met de Stichting OpenOor - waarmee hij bijzondere projecten opzet - en de nieuwste loot aan zijn stam: de Stichting StayTuned. 

Juryoordeel

De jury oordeelde dat met vernieuwende opdrachten en een scherp oog voor talentontwikkeling Peter Ouwerkerk een onvermoeibare aanjager is binnen de orgelcultuur. “Met de Young Talents Class, de Orgeldag voor Kids en met zijn nieuwe project StayTuned.nu laat Ouwerkerk zien hoe toekomst, heden en verleden met elkaar verbonden kunnen zijn dankzij creativiteit en vernieuwing”. De prijs is een eervolle erkenning voor al het gedane werk en tevens een stimulans om te blijven vernieuwen. Het prijzengeld wil Ouwerkerk besteden aan het project StayTuned.nu waarmee hij met inspirerende activiteiten orgel-spelende tieners wil stimuleren om door te gaan met orgelspelen. Zie voor meer informatie www.staytuned.nu.

De prijsuitreiking vindt tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats op 22 juli, voorafgaand aan de innovatieve voorstelling Dromen als Messiaen. In dit project van Peter Ouwerkerks Stichting OpenOor wordt de muziek van Olivier Messiaen gecombineerd met de projectie van computer-gegenereerde lichtbeelden op het orgel. Klik hier voor meer informatie.