Record aantal bezoekers 51e editie

51e Editie Internationaal Orgelfestival Haarlem trekt record aantal bezoekers

Tussen 16 en 30 juli bezochten ruim 9.800 mensen de 51e editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, en trok daarmee iets meer bezoekers dan de jubileumeditie in 2014. Niet alleen de vele historische orgels van de stad Haarlem, maar ook beroemde instrumenten in Zwolle, Doesburg, Zutphen, Rotterdam, Leiden en Alkmaar werden bij de vele concerten en andere publieksevenementen betrokken. De programmering reikte van 16e-eeuws repertoire tot de wereldpremière van Jimmy Smith in Paradise voor orgel en percussie van Gavin Bryars.

Tijdens de eerste festivalweek stond het 51e Internationaal Improvisatieconcours centraal. Dit jaar waren er opvallende vernieuwingen; zo improviseerden de deelnemers op basis van poëzie, geluidloze film, grafische beelden en was een duo-improvisatie met slagwerkster een van de opdrachten. Ook in vele concerten, masterclasses en lezingen is veel aandacht besteed aan improvisatie. In onder meer de Grote of St.-Bavokerk trokken 'duo-concerten’ met steeds twee prominente gastorganisten met verschillende achtergronden veel publiek en bereikten in artistiek opzicht een zelden ervaren internationaal niveau.
Het Internationaal Orgel Improvisatieconcours werd gewonnen door de Nederlander Geerten Liefting. Naast een geldbedrag ontvangt hij uitnodigingen voor recitals in onder meer Parijs, Toulouse, St Albans, Ratingen en Het Orgelpark. Ook zal hij in 2018 een concert verzorgen in het Haarlemse Orgelfestival.
De Zomeracademie – een intensief masterclass-programma voor professionele organisten en vakstudenten – trok eveneens een recordaantal van bijna 120 veelal jonge deelnemers uit ruim dertig landen van alle continenten. Met name het aantal studenten uit Aziatische landen was opnieuw groot. Aan de masterclass Young Talents namen acht spelers deel in de leeftijd van 13-18 jaar, afkomstig uit Portugal, Nederland, Italië, Oostenrijk, de VS en China. De uitnodiging aan jonge componisten voor deelname aan de Young Composers-masterclasses leverde spraakmakende werken op van componisten uit Chili, Letland, Zuid-Korea en Griekenland.
Tijdens het openingsconcert stond een arrangement van Carl Orffs Carmina Burana op het programma, uitgevoerd door organist Jan Hage, het professionele koor Consensus Vocalis, solisten en Slagwerk Den Haag o.l.v. Klaas Stok. Inmiddels is dit concert uitgezonden door Omroep Max in het Avondconcert op Radio 4. Ook het concert voor orgel en slagwerk, met muziek van onder meer Frank Zappa en de wereldpremière van het opdrachtwerk Jimmy Smith in Paradise van Gavin Bryars, is door Omroep Max opgenomen en wordt op 2 augustus uitgezonden. Deze opdrachtcompositie is geschreven in samenwerking met het Franse orgelfestival Toulouse-les-Orgues en Het Orgelpark Amsterdam.
In de weken van het festival is opvallend veel media-aandacht geweest voor het orgel in het algemeen en het festival in het bijzonder: onder meer NRC Handelsblad, Opium-radio, Podium on Tour en het NOS Journaal besteedden aandacht aan het evenement.