Orgelfestival Haarlem bekroond met Haarlemse Evenementenring 2016

Internationaal Orgelfestival Haarlem bekroond met Haarlemse Evenementenring 2016

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem heeft op 23 maart 2017 met haar festivaleditie van 2016 de Haarlemse Evenementenring gewonnen. De Ring is een prijs voor het belangrijkste evenement dat in 2016 in Haarlem plaatsvond.

Het festival van 2016 stond in het teken van belangrijke vernieuwingen in de opzet van met name het concours én van grote inspanningen om een breder publiek te bereiken. De combinatie van beide elementen bleek een belangrijke motivatie de prijs toe te kennen.

In haar juryrapport prijst de jury daarnaast het voortdurend hoge niveau, de succesvolle mondiale uitstraling en de vernieuwende crossover-programmering. De jury erkent dat het Müller-orgel in de Bavokerk onder Haarlemmers nog te weinig bekend is. Daarentegen is het instrument wereldberoemd bij buitenlandse muziekliefhebbers, van Chili tot China. Het Festival bewijst, bijvoorbeeld met haar Zomeracademie, dat het orgel een grote aantrekkingskracht heeft onder organisten uit alle delen van de wereld.

In een reactie meldt Peter Ouwerkerk, zakelijk leider van het festival, dat de nominatie hem al verraste. ‘Het orgel is immers maar een kleine niche in de landelijke cultuurwereld. De mede-genomineerden zijn allemaal evenementen met een veel groter publieksbereik, zoals Haarlem Culinair. Dat wij de Ring in ontvangst mochten nemen, is een grote motivatie om op de ingeslagen wegen verder te gaan.’ 
Ouwerkerk hoopt dat de hele orgelwereld meeprofiteert van de prijs. ‘De tijd is volgens mij voorbij dat elke concert- en festivalorganisatie zich kan opsluiten in zijn eigen activiteiten. Het orgel gaat het de komende decennia dan echt niet redden, vrees ik. We móeten de handen ineenslaan, al is het maar om structureel kinderen met het orgel in aanraking te brengen.’